Internationale Vrouwendag

stakingOp 8 maart 1908 vond in New York de eerste staking door vrouwen plaats. Hij was gericht tegen de erbarmelijke arbeidsomstandigheden in de textielindustrie. Deze staking was het begin van de strijd voor vrouwenemancipatie en tegen vrouwendiscriminatie.

In 1911 deed de Duitse Clara Zetkin tijdens een conferentie voor socialistische vrouwen in Kopenhagen het voorstel om 8 maart uit te roepen tot Internationale Vrouwendag. De datum werd echter niet overal aangehouden. In Nederland werd de eerste Vrouwendag gevierd op 12 maart 1912.

Op 8 maart 1917 brak een staking uit in de textielindustrie in het Russische Sint-Petersburg, onder leiding van Alexandra Kollontai. Daarop verkoos het Internationale Vrouwensecretariaat van de Communistische Internationale in 1921, 8 maart definitief tot datum van Internationale Vrouwendag.

 

Nederland volgens VN koploper in het dichten van kloof man en vrouw

Nederland loopt voorop in de wereld als het gaat om het dichten van de kloof tussen vrouw en man. Nederland staat dan ook op de eerste plaats van de Gendergelijkheid lijst van de Verenigde Naties.

Minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap noemt de eerste plaats voor ons land ‘een compliment aan de mannen en vrouwen zelf’.
”We hebben in Nederland veel voorwaarden gecreëerd zodat met name vrouwen een inhaalslag hebben kunnen maken”, laat ze weten.
“Toch vraagt emancipatie onderhoud. We moeten blijven knokken zodat gelijke rechten en een gelijke behandeling worden omgezet in de praktijk en vrouwelijk talent ook echt de ruimte krijgt. Het is nu zaak dat mannen, vrouwen én werkgevers doorpakken”, aldus Bussemaker.

Volgens de VN is de helft van de Nederlandse vrouwen economisch zelfstandig. Daarom wil Bussemaker van zoveel mogelijk laagopgeleide en laaggeletterde vrouwen aan de slag helpen. Verder wil ze gelijke beloning van mannen en vrouwen en een betere doorstroming van vrouwen naar hogere functies.

De VN baseert zich op gegevens over moedersterfte, het aantal vrouwen in het parlement, opleidingsniveau en de deelname aan het arbeidsproces.

Bron: ANP 31-1-2014

 

Aletta Jacobs

Aletta Jacobs

Rosa Parks

Rosa Parks

Aung San Suu Kyi

Aung San Suu Kyi

Ellen Johnson Sirleaf

Ellen Johnson Sirleaf

Malala Yousafzai

Malala Yousafzai

 

 

 

 

Advertenties